Ciabatta Bread Sliced Italian Bread  - Evilowl / Pixabay

Koupit si v obchodě bochník chleba je sice pohodlné, ale ani upečení si chleba vlastního nemusí představovat horu práce. Pokud si k tomu ovšem vyberete šikovného pomocníka – domácí pekárnu.

Toto zařízení vám umožní upéci si čerstvý chléb kdykoliv, když na něj dostanete chuť. A navíc se nemusíte spokojit jen s jednou chutí chleba, ale můžete si vybrat téměř jakýkoliv. A to ještě není všechno. Domácí pekárny dokáží totiž hravě pro vás připravit také například oblíbené francouzské bagety, pizzu, mazance či řadu dalšího různého pečiva.

Zapomeňte také na kopu nádobí – domácí pekárna je nesmírně šikovný pomocník, který zvládne všechno tím nejjednodušším možným způsobem. Stačí totiž do pekárny pouze nasypat potřebné ingredience a všechno ostatní už udělá sama. Ta ingredience promíchá, uhněte těsto, postará se také o jeho vykynutí. Potom jej jednoduše upeče a na vás zbývá už jen závěr – vyndat čerstvý a voňavý chléb nebo pečivo, naservírovat ho a pěkně si na něm pochutnat.

Bochník, šiška nebo cihlička?

Rozdíl mezi kupovaným a takto doma připraveným chlebem spočívá především v tom, že zatímco chléb z obchodu je klasická šiška nebo bochník, chléb z domácí pekárny má tvar cihličky. Také vypečená kůrka není po celém povrchu chleba, ale jen z vrchu. Po stranách a zespodu je kůrka slabší. Na chuť to však nemá žádný vliv.

Kupované směsi ale i mouka a droždí

Chleba v domácí pekárně si lze připravit naprosto jednoduše za pomoci předpřipravených chlebových směsí, které jsou k dostání téměř v každém obchodě. Je ale také možné si těsto připravit klasickou cestou za pomoci mouky a droždí. Pokud použijete kupovanou směs, stačí jen přilít požadované množství tekutiny, zapnout pekárnu a o nic dalšího se již nestarat. Jestliže se rozhodnete směs připravit sami, přibývá vám starost se správným navážením a nadávkováním jednotlivých ingrediencí, ale rozhodně to není žádná věda.

Přečtěte si:   Pěnové puzzle na podlahu

Položte si několik otázek

Jestliže uvažujete o koupi domácí pekárny, měli byste si nejprve ujasnit několik věcí. Jak často a pro jak velkou rodinu budete pečivo připravovat, zda se spokojíte s jednoduchými recepty nebo si rádi pochutnáváte na různě ochuceném pečivu, například s příměsí různých semínek nebo třeba rozinek, či jak je pro vás důležitá rychlost pečení.

Větší rodina ocení stroj, který podporuje přípravu více než kilogramové směsi. Kdo se nechce zdržovat a být ve střehu, kdy má přidat do těsta zvolené příměsi, například slunečnicová semínka, pro toho bude dobrou volbou pekárna s automatickým podavačem příměsí. Pokud totiž propásnete tu správnou chvilku, dobroty navíc už do směsi nedostanete. Také můžete riskovat, že se vám těsto srazí. Ten, kdo stále spěchá a je pro něho důležitá rychlost pečení si může sice vybrat pekárnu, která toto dokáže splnit, na druhou stranu by si však měl uvědomit, že rychlejší příprava znamená nejen menší chléb, ale také hutnější těsto. Pokud mu to tak bude vyhovovat, je to v pořádku.

Nejběžnější modely pekáren, které jsou na našem trhu, bez problémů upečou chleba o hmotnosti/velikosti 500 –1800 g. Liší se množstvím programů, kterými jsou jednotlivé modely vybaveny. Zatímco některé pekárny mají velký počet programů, avšak jsou určené především na pečení chleba, jiné jich mohou mít méně, ale některé z nich nabízí například možnost přípravy džemu, pizzy atd.Většina pekáren je už vybavena programem na přípravu bezlepkových směsí.

Pokud tento program chybí, lze improvizovat a připravit bezlepkovou směs za pomoci některého z programů na přípravu chleba. Jinak bývají v nabídce například programy na pečení chleba klasického, celozrnného, toustového nebo třeba domácího. Jednotlivé chleby můžete doplnit různými semínky. Fantazii se meze nekladou.

Dobrá zpráva nakonec

A ještě jedna dobrá zpráva. Šikovnou funkcí domácích pekáren je tzv. odložený start. Můžete tak sladce snít své sny, zatímco nad ránem se vám v kuchyni začne péct chléb a když zazvoní budík, nastává přesně ta chvíle, kdy je možné vyndat z pekárny voňavou a čerstvou cihličku a usednout k snídani.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *