Tradičním italským pokrmem jsou těstoviny. V této zemi slunce a azurového moře vám je naservírují jako předkrm i jako hlavní chod a to klidně ráno, v poledne i večer. Není divu, těstoviny jsou chutné, příprava poměrně snadná a jednoduchá a navíc je možné je připravit na sto způsobů a klidně je možné vymýšlet další a další.
Díky tomu těstoviny zdomácněly i daleko za hranicemi Itálii. Můžete se s nimi setkat leckde na světě a ani exotické kraje nejsou výjimkou. A tak, jako na téměř celém světě, si je s chutí dopřáváme i u nás v Čechách. Možná vás trochu znejistí, když přijdete do restaurace a v nabídce „pasty“, čili těstovin, na vás vybafnou názvy jako fusilli, trottole, cornetti, spirali, gigli, rigatoni, penne, farfalle či tagliatelle. Rozumíte jen slovu špagety, byť i to se píše v italštině trochu jinak. Ovšem zatímco špagety pozná i malé dítě, za slovem penne hledejte klasické „nařezané potrubí“. Fusilli jsou oblíbená vřeténka a podobně vypadající jsou i spirali. Cornetti jsou kolínka, trottole zase těstoviny ve tvaru maličkých šnečků. Tagliatelle jsou dlouhé nudle, připravované většinou v zámotcích, tzv. hnízdech. Rigatoni jsou maličké duté válečky, farfalle roztomilé mašličky. A gigli v syrovém stavu vypadají jako nepovedeně zabalené a zkroucené malé duté trubičky, které se však teplem rozbalí.
Ovšem těstoviny se neliší jen tvarem, aby se naše oči „nenudily“, ale jejich různící se tvar je předurčuje také k přípravě různých pokrmů. Fusilli patří k jedněm z nejoblíbenějších již proto, že se hodí do takřka každého receptu. Špagety jsou vhodné k hutnějším omáčkám. Ovšem zapomeňte na svíčkovou nebo znojemskou, v tomto případě jsou omáčkou myšleny spíše sosy, v jejichž přípravě jsou italové hotoví mistři. S omáčkou si skvěle rozumí také cornetti, kolínka a umí se „domluvit“ i s klasickou českou rajskou a dokonce i s gulášem. Rigatoni jsou vhodné k pestu a smetanovým omáčkám, ke kterým se hodí výtečně také klasické penne. Tagliatelle na sebe skvěle vážou omáčky, takže i tady je „omáčková“ volba jasná. A pokud holdujete zapékaným pokrmům, pak si nemůžete vybrat lépe, než když sáhnete po těstovinách jménem gigli. Pro svou schopnost teplem se rozbalit, jsou právě pro takovou přípravu předurčené.
Aby byly těstoviny chutné, nesmí být ani nedovařené, ale ani převařené. Musí být zkrátka „na skus“, jak říkají Italové. Základem úspěchu je vždy dostatečné množství vody – spíš víc, než míň. Těstoviny vkládáte do osolené vody, která se vaří a dodržte doporučenou dobu varu, která je vždy na balení uvedena.
Máte chuť na něco jednoduchého, rychlého a dobrého? Vyzkoušejte třeba špagety carbonara.
Budete potřebovat:
Balíček špaget
20 dkg libovější slaniny
10 dkg parmazánu
2-3 stroužky česneku
4 žloutky
lžíci másla
cca 60 ml smetany
sůl, pepř
Špagety dáte vařit podle předchozí rady a než se uvaří, nakrájíte si na kousíčky slaninu, nastrouháte parmazán a rozmačkáte 2 – 3 stroužky česneku. Na pánev dáte rozehřát máslo a poté na něj nasypete slaninu a česnek. Až je slanina vysmahnutá dozlatova, česnek z pánve odstraníte. V tu dobu jsou již vařené špagety, které slijete (vodu nevylévejte) a přidáte je na pánev ke slanině. Udržujete jen velice mírný plamen. V misce prošleháte 4 žloutky se sýrem a smetanou. Poté vypnete plamen a slaninu s těstovinami dobře promícháte s vaječno-sýrovo-smetanovou směsí. Když je špagety pěkně obalí, přidáte několik lžic vody, ve které jste je vařily. Tím se vytvoří jemná omáčka. Na závěr již na talíři pokrm dochutíte pepřem a posypete parmazánem. Příprava tohoto jednoduchého avšak chutného pokrmu vám nezabere víc než 20 minut. A protože to do žaludku není těžké jídlo, oceníte ho zvláště v teplých letních dnech.