Nejpoužívanějším sladidlem u nás je bílý řepný cukr. Názory na jeho používání se různí a výjimkou nejsou ani ty o negativních dopadech na lidské zdraví. Bílý cukr může údajně způsobovat dokonce některé zdravotní obtíže, například oslabení imunitního systému, zvýšené riziko onemocnění kardiovaskulárního systému, zvýšení hladiny cholesterolu a řadu dalších.
Zda to tak je nebo není, ponechejme na odbornících. V každém případě je tu alternativa z exotických dálek, která obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Touto náhradou je třtinový cukr, který se získává z cukrové třtiny. Jedná se o rostlinu dorůstající výšky až pět metrů, která se sklízí ponejvíce v květnu a červnu, kdy se díky teplým slunečním paprskům přeměňuje škrob na cukr.
Řada lidí se domnívá, že rozdíl mezi bílým řepným cukrem a hnědým třtinovým spočívá pouze v barvě, ale není tomu tak. Ten spočívá především ve způsobu výroby a zpracování, které v důsledku přináší odlišné výsledné složení.
Třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace ani bělením, takže neztrácí své unikátní a zdraví prospěšné látky, mezi než patří důležité minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy, ale také vláknina. K jeho výraznému rysu patří typická karamelová chuť, tmavá barva a nezaměnitelná přírodní vůně.
Použít ho lze všude tam, kde jsme zvyklí používat bílý řepný cukr. Je vhodný jak ke slazení nápojů, tak k finální přípravě pečiva, bez obav ho můžete použít k výrobě gelů, kompotů a dalších pochutin.
Po otevření balení třtinového cukru si dávejte pozor na to, kde a jak ho skladujete. V suchém prostředí totiž může dojít k jeho ztvrdnutí. Sice to cukr neznehodnotí, ale je to nepříjemné. Pokud k tomu ale již dojde, položte cukr do nádoby, kterou zakryjte na krátký čas vlhkou čistou přikrývkou, třeba utěrkou.
A jedna zajímavost na závěr: třtinový cukr se nemusí používat jen jako sladidlo. Své místo si našel i v produktech přírodní kosmetiky. Oblíbeným je například peeling z přírodního třtinového cukru, který v kombinaci s výživnými oleji dokáže skvěle jemně odstranit starou kůži.