Obsah článku
Mezi ořechy patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dopřát. Hledáte rychlou energii na cesty nebo podporu mozku při náročných úkolech? Jedna hrst mandlí vám pomůže s oběma těmito problémy. Navíc skvěle chutnají a dlouho vydrží.
A konzumovat je samozřejmě nemusíte jen samotné. Naopak. Uplatní se i jako součást skvělých receptů teplé i studené kuchyně.
Čím vším potěší mandle náš organismus
Bílkoviny a vláknina – to je hlavní výživové duo, které mají pro nás mandle nachystáno. Nabídnou nám obojího tolik, že při pravidelné konzumaci budou mít skvělý vliv na naše zažívání. Ale zapomenout nesmíme ani na další důležité složky, jako jsou antioxidanty (chránící naše buňky před působením škodlivých volných radikálů) nebo vitamín E, prospívající naší pokožce i zdraví vnitřních orgánů.
Když mandle, tak nejlépe loupané… Nebo ne?
O mandlích se tradičně traduje, že by se měly konzumovat bez slupky. A není to jen proto, že jejich přirozený hnědý obal nechutná příliš dobře. Rizikem má být i vysoký obsah glykosidu amygdalinu, který vám může způsobit zdravotní obtíže už při pozření deseti kusů. A jaká je pravda? Ve skutečnosti existuje více druhů mandlí a výše uvedené poznatky platí jen pro hořké mandle, jež se však používají pouze v průmyslu. To, co si běžně kupujeme v sáčku, jsou mandle sladké, u nichž podobné riziko rozhodně nehrozí. Ty totiž obsahují proti hořkým mandlím pouhých 0,1 % amygdalinu. Dříve vám z nich tedy bude špatně, než se stihnete alespoň přiotrávit.
Chcete mandle využít na maximum? Nechte je rozvinout jejich potenciál
Vyrobit si mandlové mléko v domácích podmínkách není těžké. Stačí jen madle přes noc zalít vodou a ráno rozmixovat. Nebojte se – půjde to překvapivě dobře. Ořechy do sebe totiž tekutinu nasají a následně se ostrým nožům mixéru oddají téměř bez odporu. Získanou „kaši“ pak stačí scedit a mandlové mléko je na světě.
Tip pro vás: Víte, k čemu jsou Omega 3 mastné kyseliny
Mandlová mouka se hodí pro všechny, kdo nemohou lepek
A neměli bychom zapomenout ani na další využití mandlí – mouku. Z té upečete například báječné bezlepkové dobroty. A jak na to? Máme pro vás jeden prověřený recept.
Mandlový koláč s medem a třtinovým cukrem
- 150 gramů mandlové mouky
- 3 velká vejce
- 7 lžic medu
- dvě lžičky prášku do pečiva
- sůl
- vanilkový extrakt
- třtinový cukr
Nejdříve oddělte žloutky od bílků. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s medem a vanilkovým extraktem. Poté po částech přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Přesuňte do nižší koláčové formy a lehce posypte třtinovým cukrem.
Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a nechte péct 25-35 minut (podle výkonu vašeho spotřebiče). Jakmile cukr nahoře zkaramelizuje a těsto se nelepí ke špejli, máte vyhráno.
A kde si mandle nebo rovnou mandlovou mouku koupit? Aby se vám pečení neprodražilo více, než je nezbytně nutné, využijte výhodných cen v e-shopu Nutsman.