Klasická tuzemská příloha k hlavním pokrmům – brambory, mají více pozitiv, než se o nich všeobecně ví. Jsou zdravé, dokáží napomáhat při některých zdravotních potížích a navíc, což ocení zejména ženy prahnoucí o štíhlém těle, jsou také vhodnou stravou při boji proti obezitě. Chce to ovšem zachovávat jistá pravidla.
Díky vysokému obsahu draslíku v bramborách mají příznivý vliv na náš kardiovaskulárním systém. Jejich pravidelná konzumace napomáhá udržet zdravé a silné srdce a rovněž tak cévní systém. Mohou dokonce přispět k dobrým výsledkům při léčbě vysokého krevního tlaku.
Jelikož draslík a sodík, který brambory obsahují, dokáží prospívat správnému metabolismu a stimulovat odvodňování a činnost ledvin, mohou pomoci nám tyto potíže eliminovat.
Brambory dokáží navodit pocit sytosti,přičemž množství, které člověka zasytí zároveň představuje pouze nízký přívod energie. Jsou proto vhodnou stravou v prevenci proti obezitě. Je ale důležité vyvarovat se při jejich konzumaci spojení s máslem, smetanou či majonézou, což jsou pokrmy, s nimiž jsou brambory často spojovány a servírovány. Při boji s kily navíc je rovněž třeba vynechat jídla z brambor, která obsahují příliš mnoho tuku. Patří mezi ně například bramborák, který při tepelné úpravě nasaje značné množství tuku, nebo třeba také bramborový salát, jehož součást tvoří majonéza. Bramborový salát ano – pokud namísto majonézy použijete jogurt. I tak si na něm určitě pochutnáte.
Při tepelné úpravě brambory přicházejí o část žádoucích nutričních látek. Snažte se proto připravovat je způsobem, který tyto ztráty dokáže minimalizovat, například brambory vařit v páře. Pakliže dokážete tento tradiční pokrm pozřít i se slupkou, pak vězte, že právě slupka obsahuje největší část bramborové vlákniny a přímo pod ní jsou soustředěny další látky, mající pozitivní vliv na naše zdraví, například vitamín C. Nezapomeňte však na důkladné umytí brambor před tím, než je dáte vařit.