Léto se pomalu blíží a s ním i grilovací sezóna, které se nevyhne téměř nikdo z nás. Klasické grily často nedokážou potraviny dostatečně tepelně upravit, nebo jim rovnou škodí. Podle odborníků totiž může pravidelné grilování mít negativní dopady na naše zdraví. Existují však alternativy, se kterými si můžete vychutnat grilovačku i bez špatného svědomí.
Není grilování jako grilování
Grilování je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy pokrmů zejména během letních měsíců. Je tak součástí téměř všech rodinných setkání či posezení s přáteli. Bohužel většina vědců se shoduje na tom, že grilování na klasických grilech nemusí být pro nás z dlouhodobého hlediska zdravé.
Největší nebezpečí pro nás představují spaliny vytvářené odkapávaným tukem z masa – ty obsahují silné karcinogeny, které při grilování kontaminují grilované jídlo. Tomu je sice možné předcházet různým příslušenstvím, které však snižuje kvalitu samotných pokrmů.
Lepším řešením je pořízení alternativ jako jsou elektrické grily či grilovací plotýnky, díky kterým můžete ugrilovat prakticky cokoli a vyhnout se negativním dopadům na vaše zdraví. Kromě toho je často nižší i jejich pořizovací cena a náklady spojené s jejich provozem a údržbou.
Vychutnejte si lahodný steak i v zimě
Stále větší oblibě se těší již zmíněné grilovací plotýnky, které se hodí do každé kuchyně bez ohledu na to, jakým sporákem disponujete – použít je můžete u plynových a elektrických sporáků či indukčních desek. Využít je můžete i na otevřeném ohni, což se vám bude hodit například při venkovním grilování či kempování.
Jednoduše a rychle doma vykouzlíte výborné, a hlavně zdravé pokrmy, a to i například v zimě. Vybírat můžete z široké nabídky plotýnek, které se hodí jak ke grilování masa, tak i zeleniny. Hotový pokrm nakonec můžete servírovat přímo na plotýnce, kterou položíte na dřevěný podstavec či žáruvzdornou plochu.