Houby v kuchyni

Houby v kuchyniOd dávných dob se v Čechách jedly a připravovaly houby díky své zvláštní chuti a rozmanité přípravě. Často se řadí do samostatné kategorie, ležící kdesi mezi zeleninou a masem. Občas se jim říká maso lesa nebo maso chudých, ovšem zde je třeba zdůraznit, že svým složením se od masa dost liší.

Houby pro zpestření jídelníčku
Houby používejte, pokud chcete dodat pokrmu vynikající aroma. Houby můžete připravovat mnoha způsoby. Vhodné je vaření, dušení, pečení, smažení, rožnění, na roštu, marinování a  konzervování. Lze je použít při redukční dietě, rovněž působí příznivě na trávení. Houbami můžete nahradit maso, připravíte z nich obalované řízky, karbanátky, guláš, ovar nebo drštky. Přidávejte je do zapékaných jídel, salátů, omáček, plňte jimi těsta a zeleninu. Využijte je na toasty, chlebíčky, do pomazánek a na předkrmy. Houby naložené do octových sladkokyselých nálevů jezte přímo, použijte k ozdobení, ke zvěřině, k přípravě slaného pečiva, na pizzy nebo do různých dalších pokrmů. Sušené houby  před použitím namočte do studené vody.

Přečtěte si:   Informace o rodině pro rodinu

Houby a jejich stravitelnost
Houby nejezte ve velkém množství najednou a vyvarujte se požívání hlavně na noc. Stravitelnost však můžete zvýšit pomocí různých přísad – citronovou šťávou, pažitkou, petrželkou, kmínem a jiným kořením nebo cibulkou. Nikdy nejezte syrové houby, některé druhy jsou v syrovém stavu jedovaté. Vaří se poměrně krátce, stačí deset až dvanáct minut, hůře stravitelné cca dvacet minut. Vodu z lépe stravitelných uvařených hub nevylévejte, obsahuje cenné látky a minerály. Houby dále obsahují draslík, síru, vápník, železo, stopové prvky, bílkoviny a vitamíny skupiny B a D.

Houby patří na jídelní stůl
V období od června do října si do kuchyně doneste velmi chutné žampiony a vykouzlete si žampionovou omáčku, uduste je nebo obalte v trojobalu a usmažte. Na řízky se výborně hodí silnější plátky pýchavek a klobouky růžovek (masáků). Hojně vyhledávanými druhy  se širokým použitím v kuchyni jsou hřibovité houby – určitě vás nezklame modrák, koloděj, babka, podhoubník, kozák, křemenáč nebo klouzek.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *