Zní to bláznivě? Ani bychom neřekli. Vždyť pečený čaj je v České republice během posledních několika let toliko populární, že byste pochybovat o našich slovech nemuseli. Sice už je období obdarovávání, Vánoce, za námi, avšak není špatné mít nějaký chutný dárek vždy po ruce. Valentýn se kvapem blíží…
Pokud patříte mezi milovníky dobrého jídla a pití, dozajista Vás potěší pečený čaj více, než třeba diář. Navíc uděláte darováním pečeného čaje hodně muziky za málo peněz. Jestli jste ještě nikdy nedostali od maminky, babičky, ani kamarádky kvalitní recept na tuto pochutinu, jistě uvítáte naši radu.
Připravte si tedy zhruba jeden kilogram jakéhokoli ovoce, nesejde na tom, zda je mražené či čerstvé, nemusíme Vám snad ani říkat, co je daleko vhodnější. Nejideálnějšími odrůdami do čaje jsou maliny, švestky, jahody, ostružiny, borůvky anebo třešně. Dále pohledejte půl kilogramu cukru krupice. Z koření budete potřebovat pět kusů hřebíčků, tři skořicové tyčinky. A nezapomeňte ani na citrony, postačí šťáva z jednoho kusu.
Vše si umístěte na dostatečně hluboký plech, troubu nastavte na sto osmdesát stupňů Celsia a pečte půl hodiny. Ještě za tepla uložte vše do připravených skleniček. Všichni z Vás, kteří nepohrdnou kapkou alkoholu, si v této fázi mohou přidat do třetiny sklenice rum, popřípadě vodku.
A jak na samotný čaj? Jednoduše! Stačí zalít tři lžičky horkou vodou a pomaličku čaj vyjídat, odtud také druhá přezdívka této pochutiny – vyjídací čaj. Co se týče skladování, pozor. Sklenice patří do chladu, kde byste je neměli skladovat příliš dlouho. Může se totiž stát, že se čaj začne kazit, chytne plíseň a máte po dobrotě. Jestliže máte hotovo a přemýšlíte, co ukuchtíte příště, můžete se těšit na to, co s citrony.