Bublinkami si připíjíme při různých významných příležitostech, vítáme jimi nový rok a mnozí z nás je dokonce upřednostňuje před běžnými víny. „Šampáňa“, jak jsou mylně všechna tato vína často nazývána  a která zahrnují šumivá a perlivá vína, nám zkrátka chutná. Víte ale, jaký je mezi nimi rozdíl? Samozřejmě – kromě ceny? 

Perlivá vína
Jsou oblíbená, cenově dostupná, zakoupíte je v téměř každém obchodě. Tato vína jsou dosycována oxidem uhličitým a zatímco dříve tvořila samostatnou kategorii, dnes se řadí mezi šumivá vína. Na rozdíl od nich se vyrábí ze stolního vína a nejčastěji bez účasti druhotného kvašení, ale v některých případech už obsahují i vlastní oxid uhličitý. Pokud byste hledali podstatný rozdíl mezi perlivými víny a šumivými, pak je to nižší tlak, pohybující se mezi 1 – 2,5 ba a nižší obsahu alkoholu.

Šumivá vína
Dělí se na vína bez přívlastku a jakostní šumivá vína, známá jako sekty. Jedná se o vína, která nejsou uměle dosycována a oxid uhličitý u nich pochází výhradně z kvašení suroviny, ze které jsou vyráběna. Šumivá vína bez přívlastku mají nižší obsah alkoholu a doba výroby nepřesahuje 3 měsíce. Jakostní šumivá vína, která známe také pod názvem sekt a která se dělí na jakostní šumivá vína a jakostní šumivá vína s.o. (stanovená oblast – důležitá informace, nahrazující tak trochu občanský průkazu) obsahují minimálně 10% alkoholu. Pro své výtečné chuťové vlastnosti patří mezi nejoblíbenější. Doba jejich zrání je pevně stanovená a podle typu vína činí minimálně šest či 9 měsíců. Kratší doba postačuje pro kvašení vín v tancích, delší je pak určena pro kvašení v lahvích. Rozdíl mezi těmito víny hraje také tlak v sektu v lahvi. U jakostních šumivých vín s.o.  to je nejméně 3,5 baru. K těmto kvalitním vínům patří šampaňské, jehož jménem bývá mylně označována značná část šumivých vín. Šampaňské je pojmenováno podle oblasti Champagne, kde se pěstuje a je typickým představitelem těchto vín. Název šampaňské může nést skutečně a pouze jen toto speciální víno, které pochází z francouzské oblasti Champagne. Mezi šumivá vína spadají i aromatická jakostní šumivá vína, mezi nimiž jsou vína s přívlastkem s.o. i bez něho. Vyrábí se kvašením některých odrůd vína a proces musí probíhat minimálně jeden měsíc.

Přečtěte si:   Těstoviny 100x jinak

Zařadit jednotlivá vína plná bublinek do té jediné správné krabičky je tak trochu věda. Druhy se od sebe liší způsobem kvašení, sycení, použitým typem vína, obsahem alkoholu, tlakem při teplotě 20 °C také dobou výroby. Pro spotřebitele je pak důležitá jejich chuť, která dokáže z významnější události udělat vskutku slavnostní.

Je tu ještě jedna důležitá věc pro to, abyste si dokázali své bublinky náležitě vychutnat. Někdo totiž má raději vína sladší, jiný vína suchá. A tak je důležité se při jejich výběru řídit nápisem na etiketě. BRUT natur obsahuje maximálně 3 gramy cukru na jeden litr a milovník sladkého vína si na něm příliš nepochutná. BRUT šampaňské má cukru víc, tam je ho 15 gramů na jeden litr. Označení EXTRA DRAY o nápoji prozradí, že jeho jeden litr obsahuje 12 –20 gramů cukru. Šampaňské SEC je výrazně sladší a obsah cukru na jeden litr činí 17 –25 gramů. DEMI SEC pak má v litru nápoje 33 –50 gramů cukru. A ten, kdo si pochutnává rád na opravdu sladkých bublinkách, ať sáhne po vínu s označením šampaňské DOUX, ve které je na jeden litr 33 –50 gramů cukru.

„Šampíčko“ podávejte vždy chlazené. Ovšem i tady na vás čeká překvapení: teplota nápoje by se měla odvíjet od jeho stáří. Zatímco neročníková šampaňská vína se podávají při teplotě přibližně8 °C, ročníkově vyzrálá vína by měla mít teplotu o 3-4°Cvyšší.

Dalším důležitým faktorem je sklo, ve kterém se nápoj podává. Ideální jsou vysoké skleničky, tak zvané flétny, do nichž se víno nalévá po skle tak, aby byl únik bublinek opravdu minimální. Sklenku držte za patku, neboť držením za její nožku a zvláště pak její tělo, se nápoj zahřívá.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *